Szanowny Panie Prezydencie,

wizyta Prezydenta USA to dla nas, Polaków, zawsze wielkie wydarzenie.  Powitamy Pana z należnym mu szacunkiem.

Źródła naszej sympatii do Narodu Amerykańskiego i jego przywódców mają długą i piękną historię. Setki tysięcy osadników z ziem polskich uciekając przed biedą, prześladowaniami politycznymi i nietolerancją znalazły dobrobyt i bezpieczeństwo po drugiej stronie Atlantyku. W 1918, w 13 punkcie swojej Deklaracji, Prezydent Woodrow Wilson dał impuls do wskrzeszenia Rzeczypospolitej. Stany Zjednoczone wspierały walkę polskiej „Solidarności”, udzielały ekonomicznej pomocy w trudnych czasach transformacji gospodarczej i społecznej,angażowały się w budowę naszego systemu bezpieczeństwa.  Zwiększająca się obecność żołnierzy amerykańskich na ziemi polskiej jest wymowna. Pamiętamy o tych faktach. Suwerenna Polska z kolei nie zawahała się wesprzeć militarnie przewodzonych przez Amerykę akcji w Iraku i Afganistanie zwalczających terroryzm i wspierających demokrację. Wspólnie z żołnierzami innych państw tworzymy podstawy obrony NATO przed zagrożeniami dla bezpieczeństwa Europy i Ameryki. Wszystko to, a wymieniliśmy zaledwie małą cześć dokonań, stanowi wspólne dziedzictwo – świadectwo przyjaźni, zrozumienia i partnerstwa naszych krajów.

Przywołując najpiękniejsze karty naszej historii, chcemy jednocześnie zwrócić Pana uwagę na dwie, obecnie ważne sprawy: zagrożenie wspólnoty bezpieczeństwa i wspólnoty wartości.

Pana wizyta w Warszawie związana jest z obchodami 80-tej rocznicy napaści hitlerowskich Niemiec na Polskę. 1 września 1939 to w naszej historii tragiczna data, początek wojennej gehenny, terroru, masowej eksterminacji, a także gospodarczej ruiny, przesiedleń i bratobójczych walk. Dzień ten przypomina też o dramatycznym w konsekwencjach osamotnieniu Polaków, których porzucili najbliżsi sojusznicy, uznając że kraj nad Wisłą nie przynależy do Zachodu. Pod koniec wojny wielkie mocarstwa potwierdziły takie myślenie oddając Polskę pod całkowitą kontrolę ZSRR. Dziś nasza Rzeczpospolita jest członkiem wielkiej, demokratycznej rodziny zbudowanej na dwóch filarach: Unii Europejskiej i NATO. Polska pozostaje trwałym i sprawdzonym sojusznikiem USA.  W tej wspólnocie wartości i interesów nie ma sprzeczności, a naszą racją stanu jest utrzymanie bliskich relacji ze wszystkimi jej podmiotami. Niezależnie od powierzchni kraju czy populacji. USA, Litwa, Niemcy, Francja czy Kanada, podobnie jak pozostali członkowie NATO, są równoprawnymi partnerami w sojuszu, którego siła powinna być mierzona przede wszystkim możliwością wspólnego i skutecznego działania. Polska osamotniona, otoczona nieprzyjaciółmi, skonfliktowana z sąsiadami i zdana – jak przed II Wojną Światową – wyłącznie na odległe geograficznie sojusze, to prosta droga do kolejnej katastrofy.  W tym kontekście rola „konia trojańskiego”, kraju dryfującego na obrzeża wspólnoty wolności i demokracji, dokąd spycha Polskę obecny rząd, jest dla nas i dla naszych sojuszników, w tym także USA, destrukcyjna.  W naszym euroatlantyckim związku chcemy być poważnym i wiarygodnym partnerem. Partnerem gotowym także do poświęceń, ale nie wyłącznie klientem i wykonawcą zadań, które spójności NATO nie służą.

Panie Prezydencie, my, Europejczycy, podobnie jak Naród Amerykański, jesteśmy dumni ze wspólnego dziedzictwa. Ideały europejskiego Oświecenia i Ojców Założycieli pierwszego nowoczesnego państwa, jakim były Stany Zjednoczone Ameryki to demokracja, praworządność, prawa człowieka, równość obywateli i ich wolności. Nie znamy kraju, w którym waga i poszanowanie opartej na nich Konstytucji są tak strzeżone jak w Stanach Zjednoczonych. Tymczasem w Polsce od kilku lat narasta proces łamania i naginania naszej Konstytucji.  Rozmontowywany jest trójpodział władzy, niszczone niezawisłe sądownictwo. Prawa człowieka są ograniczane, a narastająca opresja wobec politycznych oponentów oraz mniejszości – etnicznych, religijnych, seksualnych – jest nie tylko tolerowana, lecz wręcz inspirowana.

Panie Prezydencie, przybywa Pan do kraju, który nie jest praworządny. Pana mocny głos wzywający do tolerancji i wzajemnego poszanowania, a także przestrzegania postanowień konstytucji i innych praw, może mieć znaczenie historyczne. Tylko wolne, demokratycznie zarządzane państwa mogą tworzyć trwałą i skuteczną wspólnotę zdolną obronić się przed zalewem agresji, autorytaryzmu i kłamstwa. Spragnieni wolności Polacy będą Pana słuchali. Wezmą sobie Pana słowa do serca.

Z wyrazami uszanowania, w oczekiwaniu na Pana przyjazd i z nadzieją,

Podpisy:

Jan BarczMaciej KlimczakJerzy Maria Nowak
Iwo ByczewskiTomasz KnothePiotr Nowina-Konopka
Maria Krzysztof ByrskiMaciej KozłowskiAgnieszka Magdziak-Miszewska
Mieczysław CieniuchMaciej KoźmińskiPiotr Ogrodziński
Tadeusz DiemAndrzej KrawczykRyszard Schnepf
Grzegorz DziemidowiczAndrzej KrzeczunowiczGrażyna Sikorska
Urszula GacekHenryk LipszycWojciech Tomaszewski
Adam W. JelonekPiotr Łukasiewicz

Warszawa, 26 sierpnia 2019 r.

10 uwag do wpisu “List otwarty Konferencji Ambasadorów RP do J.E. Donalda J. Trumpa, Prezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki

1. Jako obywatel Polski oraz Uni Europejskiej podpisuje sie oraz dziekuje wszystkim sygnatariuszom polskim za ten wspanialy list do Prezydenta USA Donalda Trumpa Jan Wuwer to nie jest zaden duplicat tylko po prostu podziekowanie Jan Wuwer

Polubienie

1. Panowie przykro, że pismo taki wysłaliście do osoby z innego kraju, który do Polski został zaproszony. Przykro, że pełniąc funkcje ambasadorów Polski postępujecie tak niegodnie i bez honoru. Czego wam brak Panowie, że szukacie obcego bata zamiast w demokratyczny sposób walczyć o własne racje i przez was rozumiany sposób zarządzania krajem. Kiedy nauczymy się szanować siebie na tyle byśmy prali brudy we własnej chałupie. Dziś rządzi PIS, wy nie chcecie tutaj Trampa jutro będziecie rządzić wy a PIS nie będzie chciał jakiegoś innego zapraszanego przez was gościa. Wasz list świadczy bardzo źle o nas wszystkich a nie tylko o was gdyż namaszczacie to pismo insygniami państwa Polskiego a ja nie chce by tak było. Mamy demokracje, 13 październiku jest dniem kiedy mamy okazje wybrać tych, którym ufamy. Do tego czasu ten rząd ma mandat by w naszym imieniu zapraszać gości na oficjalne imprezy.

Polubienie

1. właśnie chodzi o demokrację:
      – włącz telewizję publiczną, czy ona jest publiczna ? Jaki ma dostęp opozycja czy media liberalne (poparcie min. jak PIS) do telewizji publicznej ??
      – czy wyroki TK (za Szydło) lub SN (za Morawieckiego) są drukowane jak wymaga Konstytucja
      – czy zgodnie z przejrzystością prawa wiemy w jaki sposób wybrano KRS ? Czy było 25 podpisów i kto się podpisał ?? Za PO-PSL wiedzieliśmy.
      – jak Przyłębska wybiera sędziów do orzekania w TK ?? Zgodnie z regulaminem czy z szablonem od Prezesa ??
      – itd itd itd

Polubienie

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s